Kuchnia

mniam! fit na słodko

Fit muffiny OREO z czerwonej fasoli

Składniki (na 6-8 muffinów):

Puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu)
2 jajka rozmiaru L
ok. 100g ksylitolu/erytrytolu (ilość wedle uznania, warto spróbować odrobiny surowego ciasta czy jest wystarczająco słodkie)
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki naturalnego kakao
Fasolę bardzo dokładnie płuczemy na sitku letnią wodą. Blendujemy ją wraz z jajkami na gładką masę (ok. 2 minuty). Następnie dodajemy resztę składników, baaardzo dokładnie blendując całość (ok. 8 minut) na gładką i jednolitą masę. Gotowe ciasto przelewamy do formy na muffiny (do ok. 3/4 wysokości foremek), wysmarowanej oliwą z oliwek/olejem kokosowym (zapobiegnie to przywieraniu ciasta). Wygładzamy masę łyżką na płasko, aby miały ładny kształt. Muffinki pieczemy 25 minut w 180°C z termoobiegiem. Odstawiamy do przestygnięcia, w międzyczasie przygotowując krem.

Składniki na krem:

250g sera mascarpone (pomysł czytelniczki na bardziej odchudzoną wersję: wymieszać pół na pół ze zblendowanym wcześniej serkiem wiejskim)
2-3 łyżki (do smaku) pudru z ksylitolu (zblendowałam ksylitol w młynku do kawy)
Wrzucamy składniki do miski i miksujemy całość na średnich obrotach, aż składniki połączą się w kremową masę. Gotowe muffinki przekładamy kremem i wstawiamy je do lodówki na około godzinkę. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation