Kuchnia

mniam! fit na słodko

Fit ciasto z rabarbarem [PRZEPIS] - Shape.pl

Składniki na ciasto:

70 g oleju kokosowego
pół szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki płynnego miodu lub ksylitolu
1 żółtko jaja kurzego
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
50 g mąki kukurydzianej
Składniki na mus z rabarbaru:

500 g rabarbaru
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki miodu lub ksylitolu
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wszystkie składniki na ciasto połącz w dużym naczyniu, dolewając zimnej wody (około pół szklanki) tak, żeby masa była gładka. Podziel otrzymane ciasto na dwie części. Jedną wyłóż spód tortownicy (ponakłuwaj widelcem, żeby ciasto było płaskie) i wstaw na 10 minut do piekarnika, a drugą część włóż do lodówki. W tym czasie zrób mus. Najpierw poduś kawałki rabarbaru na patelni, dodaj resztę składników i przykryj, aż masa będzie płynna. Powstały mus przelej na upieczony wcześniej spód. Wyjmij z lodówki drugą część gotowego ciasta i przykryj nim mus. Możesz zrobić na całości ciasta wzorki widelcem lub uformować masę tak, żeby przykryć mus paskami w kształcie szachownicy. Piecz ciasto przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation