Kuchnia

mniam! fit na słodko

Brownie z batatów - przepis

Składniki:

2 duże bataty

szklanka orzechów (np. laskowych)

1/2 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej (np. ryżowej)

1.5 - 2 szklanki daktyli

4 łyżki kakao/karobu

szczypta soli morskiej

Bataty upiecz razem ze skórką w 200 stopniach (zajmie to ok. 20 minut). Po tym czasie ostudź warzywa, przekrój skórkę i łyżką wydrąż miąższ. Przełóż masę do naczynia blendera i zmiksuj ją z daktylami (jeśli nie są świeże i miękkie, namocz je wcześniej we wrzątku przez przynajmniej kwadrans). Powstanie z nich słodka, "karmelowa" masa. Dodaj do niej kakao i orzechy, szczyptę soli morskiej i całość dokładnie wymieszaj łyżką. Teraz przełóż brownie do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 na 20 minut. Po tym czasie pozostaw ciasto do ostudzenia, aby masa stała się bardziej zwarta. Po kwadransie możesz je pokroić na kawałki i zjeść.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation