Kuchnia

mniam! fit na słodko

Chlebek bananowy z malinami i czekoladą - Blog AgataBerry.pl

Składniki suche:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka sody do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki mokre:

1/3 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego (np. takie) lub jogurtu greckiego
2 duże jajka
3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione na mus
Dodatki:

1 szklanki malin, świeżych lub mrożonych, ja dałam mrożone
kilka kostek ciemnej czekolady






Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W dużej misce umieszczamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. W mniejszej misce łączymy ze sobą składniki mokre – ksylitol, olej kokosowy, mleko kokosowe, jajka i banany. Następnie wlewamy mokre składniki do miski ze składnikami suchymi i łączymy całość. Na koniec do ciasta dodajemy maliny i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Ciastko przekładamy do foremki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia – chlebek pieczemy przez około 40 minut do momentu aż patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika czekamy około 15 minut aż chleb przestygnie, a następnie wyciągamy go z foremki. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation