Kuchnia

mniam! fit na słodko

Wegańskie Rafaello z kaszy jaglanej | Waniliowa Chmurka
/ przepis własny, składniki na 30 sztuk/

- 1 woreczek (100 g) kaszy jaglanej
- 2 puszki (800 ml) mleka kokosowego
- 7 łyżek wiórków kokosowych
- 3 łyżki syropu z agawy (można dać więcej, w zależności od potrzeby)
- 1 kieliszek likieru Malibu lub aromatu kokosowego

dodatkowo:
- 30 sztuk blanszowanych migdałów
- wiórki kokosowe (do obtoczenia)


Kaszę podprażam na suchej patelni, pilnuję, aby się nie przypaliła.
Przelewam ją dużą ilością wody na sitku o drobnych oczkach.
Mleko wlewam do garnka z grubym dnem, dodaję kaszę i gotuję wszystko przez około 25 minut na wolnym ogniu- kasza musi wyraźnie zgęstnięć, ale nie może być za sucha.
Po tym czasie dodaję wiórki kokosowe i likier- mieszam.
Następnie wlewam syrop z agawy i znów wszystko dokładnie mieszam. Całość odstawiam na około 2 h do ostygnięcia.
Po tym czasie lepię z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą nadziewam migdałem i obtaczam w kokosie.
Układam na specjalnych papilotkach do pralinek i odstawiam na 1 h do lodówki.
Smacznego!:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation