Kuchnia

Przepisy

Zupa-krem z kukurydzy
Składniki

Zupa:
4 kolby kukurydzy cukrowej
1 średniej wielkości ziemniak
3 szklanki (750 ml) bulionu
1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego
3 łyżki masła
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Pieprz
sól
Dodatkowo:
1 kukurydza do podania
1 łyżeczka masła
świeża kolendra
chili
3-4 os.
60 min
łatwe
tanie
Przygotowanie

1) Kolby kukurydzy obrać z liści i dokładnie umyć, a następnie z 4 z nich opierając pionowo na desce, za pomocą noża, ruchem od góry do dołu obciąć ziarna wzdłuż rdzenia kolby.

2) Przygotować grillowaną kukurydzę do podania: kolbę dokładnie natrzeć masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grilla przez ok. 15-20 min., aż ziarna się zarumienią i zmiękną, a następnie obrać ją jak 4 poprzednie i odłożyć do podania.

3) W garnku na maśle delikatnie podsmażyć pokrojony w plasterki ząbek czosnku, papryczkę chili oraz kmin rzymski.

4) Dodać przygotowaną kukurydzę (surową) i smażyć jeszcze ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając.

5) Kukurydzę zalać bulionem, dorzucić pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, doprawić solą i pieprzem, dodać imbir oraz kurkumę, wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem.

6) Na koniec dodać mleczko kokosowe i dalej gotować, aż kukurydza i ziemniak będą miękkie.

7) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem.

8) Gotowy krem podawać z grillowaną kukurydzą, świeżą kolendrą i chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation