Kuchnia

Przepisy

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi
Składniki

4 bardzo dojrzałe banany
80 g bardzo miękkiego masła
180 g cukru kokosowego
2 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
190 g białej mąki orkiszowej
duża garść orzechów włoskich(opcjonalnie- można bez lub z innymi dodatkami)

Instrukcje

Piekarnik rozgrzej do 170 st z termoobiegiem.
Rozgnieć banany widelcem, dodać do nich masło, jajka, wanilię i cukier-wymieszaj dokładnie.
Wymieszaj mąkę z sodą i solą, dodaj do masy bananowej, wsyp orzechy i dokładnie wymieszaj.
Wlej do blaszki keksowej wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piecz około godziny. Sprawdź po godzinie czy patyczek wyszedł suchy. Jeżli nie piecz jeszcze 10-15 minut ekstra. Jedz, gdy ostygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation