Kuchnia

Przepisy

Makaron z indykiem i brokułami | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI
2 PORCJE
ok. 100 g makaronu (np. z czarnego ryżu lub białego ryżowego lub gryczanego soba)
200 g filetu z indyka, mielonego lub drobno posiekanego
500 g brokułów
2 łyżki oliwy extra vergine lub oleju roślinnego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
szczypta cukru
1 łyżka startego korzenia imbiru
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub młodej cebuli
opcjonalnie: świeża kolendra
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, bez dodatku soli do wody. Odcedzić na sitku i przelać świeżą wodą.
W woku lub głębokiej patelni na 1 łyżce oliwy podsmażyć mięso indyka. Następnie włożyć pokrojone brokuły i smażyć dalej przez ok. 1-2 minuty. Wlać pół szklanki wody i 3 łyżki sosu sojowego i gotować od czasu do czasu mieszając aż cała woda wyparuje a brokuły będą ugotowane al dente.
W miseczce wymieszać pozostałą łyżkę oliwy z łyżką sosu sojowego i oleju sezamowego, dodać ocet, cukier oraz obrany i starty imbir, wszystko wymieszać. Na patelnię z mięsem i brokułami dodać makaron i przez chwilę podgrzać. Odstawić z ognia, polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać posypane szczypiorkiem i listkami kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation