Kuchnia

Przepisy

Składniki:
1. 100 g makaronu w kształcie ryżu;
2. 150 g ziaren słonecznika;
3. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
4. 4 jaja;
5. 4 łyżki majonezu;
6. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
7. Sól;
8. Pieprz. 
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
2. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu.
3. Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do oprószenia po wierzchu). Wymieszać.
4. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać.
5. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.
6. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
7. Opcjonalnie wierzch sałatki posypać pozostawionym słonecznikiem.
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation