Kuchnia

chleb/bułki

chleb gryczany


Czego potrzebujesz?

5 torebek kaszy gryczanej niepalonej (białej)
sól
dodatki np. sezam, słonecznik

Opis przygotowania:

Kasza gryczaną zalej w misce wodą przykryj ściereczką i odstaw na 8 godzin. Po tym czasie wymieszaj zawartość miski, jeśli kasza wchłonęła całą wodę to ponownie dolej odrobinę wody ( tak, żeby przykryła lekko kaszę) i znów odstaw na 8 godzin. Jeśli na powierzchni kaszy pojawił się płyn to delikatnie go zlej, masę natomiast zblenduj następnie przełóż do keksówki i odstaw ponownie na 8 godzin. To bardzo istotne aby przed zmiksowaniem pozbyć się nadmiaru płynu gdyż w przeciwnym wypadku wyjdzie zakalec. Ciasto włóż do zimnego piekarnika ( w tym momencie możesz górną część pokryć sezamem czy słonecznikiem) i piecz przez godzinę w temperaturze ok 220 stopni. Po tym czasie chleb wyciągamy i ostudzamy

https://www.bartoszjaniszewski.pl/home/przepisy/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation