Kuchnia

chleb/bułki

https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/chleb-siedliszowski-przepis-skladniki-sposob-przygotowania-5563330

Przepis na chleb siedliszowski

Składniki na chleb siedliszowski:

550 g mąki żytniej
500-600 g mąki pszennej
700 ml ciepłej wody
15 g "kwosku"
7 g drożdży
25 g soli kuchennej

Przepis na pierwszy rozczyn, gdy nie ma "kwosku".

ok. 500 g mąki żytniej
ok. 100-150 ml kwaśnego mleka
ok. 500-600 ml ciepłej wody
7 g drożdży

Jak przyrządzić chleb siedliszowski:

1Ze składników należy zrobić rozczyn.
2Następnie odstawiamy go w ciepłe miejsce na kilka godzin.
3Po tym czasie dosypujemy mąkę pszenną, sól i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i będzie "odchodzić od ręki".
4Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
5Ciasto wkładamy do wiklinowych słomianek i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
6Chleb przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 240-250 stopni, piekarnik góra-dół, następnie przez 40 minut w 220 stopniach, na koniec przez 5 minut w 250 stopniach i włączamy termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika bochenek przemywamy lekko wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation