Kuchnia

chleb/bułki

Chyba każdy na walentynkowe śniadanie chciałby dostać taka buleczke😊 obojętnie z jakim dodatkiem.
Także kochani łapcie przepis i próbujcie ...

250 ml wody
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży.
Wszystko mieszamy I odstawiamy na 10 minut.
500 g mąki
1,5 łyżeczki soli
40 g masła ( roztopionego i letniego)
Do misy robota wsypujemy mąkę, Sól oraz zaczyn . Wyrabiamy ciasto . W między czasie wylewamy masło I wyrabiamy do momentu aż pochłonę ciasto masło. Przykrywamy I odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i delikatnie rozwałkowujemy na grubość około 2-2,5 cm. Za pomocą foremki o kształcie serduszka wycinamy i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem . Przykrywamy I odstawiamy na 30 minut aż podrosną. Następnie za pomocą noża nacinamy dość głęboko bo aż do samego dna Po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy sezamem I makiem. Wkładamy do nagrzanego do 210°C piekarnika I pieczemy około 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation