https://www.youtube.com/watch?v=dtTQ0MlCLsc
ŁATWY PRZEPIS NA ROLKI CIABATTA | SKŁADNIKI
Mąka: 350 g lub około 2 i 3/4 szklanki (pakowane luzem)
Woda: 280 ml lub około 1 szklanka + 3 łyżki do 1 łyżeczki
Drożdże: 1 łyżeczka
Sól: 1 łyżeczka
JAK ZROBIĆ ROLKI CIABATTA
Ciabatta Rolls lub bułki ciabatta można przygotować w sześciu prostych krokach.
1. PRZYGOTOWAĆ CIASTO
Do miski dodaj wodę, sól i drożdże.Wymieszaj, aby rozpuścić sól i drożdże w wodzie.Następnie dodaj mąkę i połącz je wszystkie razem. Upewnij się, że nie pozostały suche plamy mąki, a nasze ciasto tworzy gładkie, jednorodne ciasto.
2. DOWÓD CIASTA
Przykryj miskę folią z tworzywa sztucznego i odstaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej lub na blacie przez 2 godziny.
Po 2 godzinach fermentacji weź miskę i wstaw ciasto do lodówki.
JAK DŁUGO PRZECHOWYWAĆ BUŁKI CIABATTA W LODÓWCE?
Ciasto możemy wykorzystać następnego dnia lub po 24 godzinach wyrastania w lodówce.
Chociaż to ciasto może być używane nawet piątego dnia, aby uzyskać najlepsze wyniki, polecam używać ciasta w dowolnym miejscu od 24 do 72 godzin w lodówce.
JAKIE SĄ KORZYŚCI Z CIASTA FERMENTOWANEGO NA ZIMNO LUB Opóźnionego
W niskich temperaturach drożdże wytwarzają dwutlenek węgla wolniej, więc schłodzenie ciasta pozwala drożdżom zakwasić się w wolnym i stałym tempie, zapewniając więcej czasu na opracowanie bardziej złożonej kombinacji związków smakowych. W rezultacie uzyskujemy bardziej aromatyczny ciasto.
3. ROZCIĄGNĄĆ I ZŁOŻYĆ CIASTO
Wyjmij ciasto z lodówki.
Teraz nici glutenowe w naszym cieście chlebowym są dobre i rozwinięte. Wszystko, co musimy zrobić, to utkać nici glutenowe w taki sposób, aby uzyskały lepszą strukturę, aby utrzymać w sobie wszystkie te pęcherzyki powietrza.
Rozciągamy i składamy ciasto trzy razy co 30 minut.
Aby rozciągnąć i złożyć ciasto, lekko zwilż palce w wodzie (zapobiegnie to tendencji do przyklejania się ciasta do rąk) i podciągnij bok ciasta i złóż z powrotem na siebie. Obróć miskę o 90 stopni i powtórz. Zrób to, aż rozciągniesz i złożysz wszystkie 4 boki ciasta. Zrobimy to trzy razy co pół godziny.
JAK POSTĘPOWAĆ Z LEPKYM CIASTO CIABATTA.
Ciasto ciabatty jest ciastem niezwykle mokrym (o wysokim uwodnieniu). Aby dać ci wyobrażenie, większość przepisów na chleb zawiera około 60% nawodnienia, podczas gdy ten przepis na ciabattę ma prawie 80% nawodnienia. Z tego powodu ciasto nie jest wyrabiane w taki sam sposób, jak inne ciasta drożdżowe. Pozwala się raczej na powolną fermentację z serią krótkich rozciągnięć i fałd.
Nałóż trochę wody na dłonie, co znacznie ułatwi pracę z ciastem.
JAKI JEST CEL „ROZCIĄGANIA I SKŁADANIA” CIASTA?
Metoda rozciągania i składania służy dwóm głównym celom:
warstwuje gluten budując strukturę ciasta,
rozprowadza ciepło w cieście
4. PODZIEL I KSZTAŁTUJ CIASTO
Teraz po 2 godzinach (po trzech rundach składania i garowania przez pół godziny) przełóż ciasto na dobrze posypaną mąką powierzchnię roboczą. Uważaj, aby nie wypuścić pęcherzyków powietrza. Posyp górną część ciasta odrobiną mąki .To ciasto jest bardzo lepkie ..ale poradzimy sobie z tym posypując ciasto mąką.
JAK KSZTAŁTOWAĆ ROLKI CIABATTA?
Ciasto rozciągnij od spodu, aby uformować prostokąt, a następnie podziel na małe kwadraty lub dowolny kształt.
Jak na filmie, podzieliłem ciasto na 6 mniej więcej równych kwadratów.
Teraz umieść każdy z tych kwadratów na innej dobrze posypanej mąką powierzchni roboczej. Posyp je odrobiną mąki i przykryj folią plastikową.
5. KOŃCOWA GWARANCJA
Uformowane kwadraty ciasta odstaw na pół godziny i wypróbuj.
6. PIECZ BUŁKI CIABATTA
Po 30 minutach wyrastania weź wyrośnięte ciasto, a następnie delikatnie umieść je na arkuszu wyłożonym pergaminem. Użyłem do tego mojego stojaka chłodzącego.
W tym czasie bardzo pomocne byłoby użycie skrobaka stołowego.
Teraz są gotowe do wejścia do piekarnika.
Wsuń papier do pieczenia na rozgrzany kamień do pieczenia lub na rozgrzaną odwróconą blachę do pieczenia.
I natychmiast spryskaj wodą.
Zamknąć drzwi piekarnika.
Piecz w 425 F przez pierwsze 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 375 F i piecz przez kolejne 5-8 minut.
Może się wydawać, że chleb jest upieczony po 15 minutach pieczenia, ale musimy poczekać jeszcze 5 minut, aby uzyskać odpowiedni smak i chrupiącą skórkę.
Bułki Ciabatta