Kuchnia

chleb/bułki

bułki na drożdżach

Bułeczki pszenno-żytnie
(10 bułek)

* 400 g mąki pszennej
* 100 g mąki żytniej typ 1400 (może być innego typu, np. 700)
* 300 ml wody
* 10 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka soli

W misce wymieszać 100 ml wody i drożdże, dodać 2 łyżki mąki pszennej. Odstawić na 10-15 minut, aż na powierzchni mieszaniny pojawią się bąble. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, miękkie ciasto.
Przykryć miskę folią lub ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto urośnie ponad dwukrotnie).
Podzielić ciasto na 10 części i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż bułeczki podwoją objętość (ok. 40 minut).
Piec 12-15 minut w temp. 200 stopni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation