Kuchnia

chleb/bułki

Chleb żytni z ziemniakami
Składniki na chleb żytni z ziemniakami:
PIOTR KUCHARSKI
Zakwas:

łyżeczka startera zakwasu
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
150 g/ml wody

Ciasto właściwe:

300 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
400 g mąki żytniej typ 720
650 g/ml wody
300 g pieczonych ziemniaków pokrojonych w kostkę
2-3 surowe ziemniaki
20 g soli

Jak przygotować chleb żytni z ziemniakami:

Zakwas: należy go zrobić dzień przed pieczeniem. Do startera zakwasu dodać mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe: do zakwasu dodać resztę składników na ciasto z wyjątkiem surowych ziemniaków i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4-5 godzin. Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę. Nasmarować masłem dwie duże keksówki o długości 25 cm. Surowe ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i przykleić do masła na bokach i spodzie foremek. Mokrą dłonią przełożyć ciasto do przygotowanych foremek i wyrównać ciasto. Przykryć foliowym workiem i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Ciasto obsypać mąką u góry, nacechować, wstawić keksówki, zaparować piekarnik i piec około 45-50 minut.

Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika, następnie z foremek i odstawić na kratki do studzenia, aby odparowały.

Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/drozdzowki-kajzerki-i-chleb-zytni-pyszne-wypieki-piotra-kucharskiego?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation