Kuchnia

chleb/bułki

Chleb wiejski na maślance

Składniki:

10 g drożdży,
300 ml maślanki Łowicz,
150 ml wody,
600 g mąki pszennej typ 750,
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
15 g soli (1 łyżeczka).

Sposób przygotowania:

1W misce wymieszać drożdże z maślanką i wodą. Dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.
2Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.
3Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania.
4Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę i uformować okrągły bochenek.
5Przełożyć do koszyka rozrostowego lub do miski wyłożonej ściereczką, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 1–1½ godz. do garowania.
6Rozgrzać duży garnek żeliwny i piekarnik do temperatury 250ºC.
7Ciasto naciąć u góry, wstawić do rozgrzanego gara.
8Piec przez 15 minut z pokrywką, następnie dopiec przez 30 minut bez pokrywki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation