Kuchnia

chleb/bułki

Fociaccia
Składniki:

Dzień przed pieczeniem:

1 łyżeczka zakwasu
50 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
50 ml wody

Wymieszać wszystko razem w misce. Przykryć i odstawić na 8-10 godzin.

Dzień pieczenia:

Odłożyć łyżeczkę zakwasu do słoiczka i schować do lodówki.

W robocie delikatnie wymieszać:

500 g maki orkiszowej typ 630-680
390 g wody

Tylko żeby się połączyły i odstawić na 40 minut (autoliza)

Następnie dodać:

100 g zakwasu
20 g soli

Wyrobić na elastyczne ciasto przez około 5 minut. W trakcie dolać około 50 ml oliwy z oliwek.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na 3-4 godziny.

W trakcie złożyć 3-4 razy w odstępach 40 minutowych. Następnie uformować jak okrągły bochenek i ułożyć na mocno naoliwionej blaszce z piekarnika. Przykryć i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Rozgrzać piekarnik do 240 st. C. Na wierzchu ułożyć kawałki pieczonej papryki i skropić całość oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut.

Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/dania-z-papryka-faszerowana-duszona-i-pieczona?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation