Kuchnia

Zupy

Składniki:

1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 batat
1 papryka czerwona
1 filet z kurczaka
200 ml mleczka kokosowego
1 litr bulionu drobiowego
1 łyżka przyprawy curry
1-2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
szczypta papryki chili
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Batata obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i również kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy fileta z kurczaka i smażymy, aż zetnie się białko mięsa. Dodajemy paprykę oraz bataty i smażymy wszystko przez około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawę curry, doprowadzamy całość do zagotowania i gotujemy przez około 20 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i po zagotowaniu przyprawiamy do smaku sosem sojowym, papryką słodką, chili, pieprzem oraz solą. Gotujemy jeszcze około 5 min. i nalewamy na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation