Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Placek twarogowy z połówkami jabłek

Ciasto ;

4 szklanki mąki tortowej (typ 450)

200 g zimnego masła

2 łyżeczki cukru waniliowego

150 g cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (15 g )

2 średnie jajka

250 g mielonego twarogu


Dodatkowo przygotować;

10 średnich jabłek

Wszystkie składniki ciasta zagnieść,podzielić na dwie części,następnie włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować i wylepić dno wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach 40 cm x 26 cm.

Następnie nakłuć ciasto lekko widelcem, po czym układać obrane połówki jabłek (stroną przeciętą do dołu )

Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka i ponownie zrobić dziury widelcem.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 30 minut (grzanie górne i dolne)

Po wyjęciu lekko przestudzić i posmarować lukrem

Lukier;

1 szklanka cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka gorącej wody

Wszystko dokładnie utrzeć
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation