Kuchnia

ciasto na czasie

Kokosowe trufelki - Szalona Kuchnia Eweliny - bloog.pl
Składniki:

100g białej czekolady

200ml śmietanki 30%

70g masła extra

6 łyżek mleka w proszku

100g wiórków kokosowych

80g kokosowych wafelków w białej czekoladzie

3 łyżki likieru kokosowego

Dodatkowo:

20sztuk łuskanych migdałów

100g wiórków kokosowych

Wykonanie:

1. Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i lekko podgrzać aby masło się rozpuściło. Następnie zdjąć
z ognia i dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady, następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszone wafelki i likier kokosowy. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 60 minut.

2. Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, a następnie przełożyć do ziemnej wody i obrać ze skóry.

3. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i uformować 20 kulek wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włożyć po jednym migdale i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na około dwie godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation