Kuchnia

Słodkości

Raffaello & czarna porzeczka bez pieczenia

SKŁADNIKI
MASA KOKOSOWA:
800 ml mleka
200 g cukru
2 opakowania Budyniu śmietankowego Dr. Oetkera
4 żółtka
150 g wiórków kokosowych
100 ml likieru Malibu
200 g miękkiego masła
PONADTO:
ok 400 g herbatników
ok 400 g dżemu z czarnej porzeczki
POSYPKA KOKOSOWA:
60 g wiórków kokosowych
1 łyżka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.
Masa kokosowa:

Odmierz 300 ml mleka i wymieszaj dokładnie z żółtkami i proszkiem budyniowym.
2.
Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszankę na budyń i zagotuj ciągle mieszając aż całość zgęstnieje. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
3.
Wiórki kokosowe zalej likierem i dokładnie wymieszaj.
4.
Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną puszystą masę, zmniejsz obroty miksera na niskie i dodawaj stopniowo budyń.
5.
Na koniec dodaj wiórki kokosowe nasączone likierem i wymieszaj, aby równo je rozprowadzić.
6.
Formę 23x29 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) i ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj 1/3 masy kokosowej, na masę wyłóż małymi kleksami połowę porcji dżemu i rozsmaruj. Przykryj całość warstwą herbatników i powtórz czynność. Na trzeciej warstwie herbatników rozsmaruj równomiernie ostatnią, trzecią cześć masy kokosowej.
7.
Posypka kokosowa:

Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem i upraż na patelni (średnia moc palnika) na zloty kolor, pamiętaj aby stale mieszać - wówczas wiórki zrumienią się równomiernie. Po uprażeniu przesyp na talerz lub do miski aby ostygły.
8.
Wystudzonymi wiórkami posyp wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation