Kuchnia
Pierogi, kluski, makaron
szare kluski ze skrzyczkami
kluski:
1 kg ziemniaków
1 duże jajo
1 szklanka mąki pszennej (czasem więcej, wszystko zależy od ziemniaków)
3/4 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo jako omasta:
2 średnie cebule
200 - 250 gramów wędzonego boczku
0,8 kg kiszonej kapusty (może być z marchewką)
1 cebula
liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
czarny pieprz
szczypta kminku
0,5 łyżeczki cukru
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć, pokroić drobno.
Włożyć do garnka, wrzucić przyprawy, zalać wodą do 3/4 wysokości, gotować do miękkości kapusty ( u mnie około 50 minut).
Cebule posiekać, usmażyć na złoto na patelni, przełożyć do kapusty wymieszać, ewentualnie doprawić.
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na pure.
Dokładnie wycisnąć z soku (można użyć gazy lub bardzo gęstego sita). Soku nie wylewać. Po kilkunastu minutach na dnie soku wytrąci się krochmal, odsączyć go jak się tylko da najbardziej z soku i przełożyć do ziemniaków. Wbić jajo, dodać przyprawy, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać dokładnie łyżką.
Ciasto ma być bardzo gęste, inaczej kluski nam się rozpadną podczas gotowania, ale też i nie przesadzajmy z mąką, bo będą twardawe.
W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić, nabierać porcję ciasta wielkości 3/3 łyżeczki, wkładać do wrzątku, przytrzymać chwilkę, kluseczka sama nam się od łyżki odklei. Gotować partiami po około 7 - 10 minut, na małym ogniu, czas gotowania zależy od wielkości kluseczek.
Odcedzić.
Boczek pokroić na paseczki, podsmażyć w dużym rondlu z posiekaną cebulą, następnie do rondla z boczkiem przełożyć odcedzone kluski, wszystko razem podgrzewać mieszając. Podawać z duszoną kapustą.
MA==