Kuchnia

Pierogi, kluski, makaron

Leniwe – tradycyjny przepis na pyszne i mięciutkie kluseczki.

Kluski leniwe przepis

Składniki:

250 g twarogu
1 jajko
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego – jeśli ma być na słodko
szczypta soli

Jeśli mamy twaróg z wiaderka (gładki) to mieszamy go z jajkiem i cukrem waniliowym (jeśli robimy na słodko) i solą.
Gdy mamy twaróg nie przetworzony, to musimy go rozgnieść praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa, następnie dodać jajko i cukier waniliowy (jeśli robimy na słodko), sól i dokładnie wymieszać.
Masę przekładamy na drewniany blat (stół lub stolnica) posypany mąką pszenną.
Na masę przesiewamy resztę mąk i zagniatamy na jednolite ciasto ( soczyste twarogi mogą potrzebować 1- 2 łyżki mąki pszennej więcej)
Z powstałego ciasta formujemy wałek i rozpłaszczamy go delikatnie ręką lub nożem.
Kroimy kawałki.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Do gotującej się wody wrzucamy leniwe i gotujemy 30 sekund po wypłynięciu na powierzchnię.
Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation