Kuchnia

Pierogi, kluski, makaron

Pierogi ze szczypiorkiem i jajkiem
4 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
1 pęczek szczypiorku
olej do smażenia
sól, pieprz
NA CIASTO:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i całość roztrzepać trzepaczką. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojony szczypiorek. Smażyć przez 1,5 minuty, a potem wlać do tego roztrzepane jajka i smażyć do czasu, aż całość się zetnie z obu stron. Ścięte składniki ściągnąć z ognia, przestudzić i pokroić na kawałki. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 0,5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Na wycięte krążki łyżką nałożyć usmażone składniki, po czym całość zlepić ręcznie.
Zlepione pierogi wrzucić do 2 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i odparować. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego odparowane pierogi i zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation