Kuchnia

Pierogi, kluski, makaron

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem

Składniki:
Ciasto:
600 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka soli
300 ml gorącej wody
1 łyżka oleju

Farsz:
500 g mielonej wołowiny
1 cebula, drobno pokrojona
250 ml rosołu lub bulionu warzywnego
1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto na pierogi: w mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę z solą i wodą, na koniec dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło.

W dużej misce mieszamy składniki farszu: mięso, cebulę, czosnek, przyprawy i stopniowo dodajemy rosół.

Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość 2 mm, wycinamy duże koła o średnicy 12-13 cm. Na kółkach z ciasta układamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy w kształt sakiewek. Jest na to kilka sposobów, ale najbardziej tradycyjny to taki, w którym robi się małą zakładkę na brzegu ciasta i dokleja do niej kolejne zakładki. Na szczycie pierożka powinien powstać czubek, za który będzie można go chwycić i zjeść.

Pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Po wrzuceniu do wody czekamy aż wypłyną na powierzchnię i zmniejszamy ogień tak, aby woda lekko "mrugała". Chinkali gotujemy około 15 minut. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i oprószone świeżo mielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation