Kuchnia

Pierogi, kluski, makaron

Kopytka z dyni podsmażane na maśle z czosnkiem | Kobieta Wszechjedząca

Składniki (4 porcje):

1 kg dyni hokkaido (waga po wydrążeniu albo 80 dag gotowego już purée)
około 200 g mąki kukurydzianej
1 średnie jajko
przyprawy: 1 łyżeczka soli morskiej, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1 płaska łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
dodatkowo:

2/3 główki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
Piekarnik rozgrzej do 200°C

Wydrążoną dynię pokrój na plastry o szerokości około 1,5 centymetra i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut, aż dynia będzie miękka. Odstaw do wystygnięcia.

Zimną dynię zmiel/ przeciśnij przez praskę/ zmiksuj, dodaj do niej mąkę kukurydzianą, jajko oraz przyprawy i szybko zagnieć jednolite ciasto.

Na lekko podsypanej mąką kukurydzianą stolnicy uformuj z ciasta wałeczki i pokrój je pod skosem na niewielkie kluski.

Gotuj partiami przez 3-5 minut (w zależności od wielkości) od momentu, kiedy wypłyną.

Czosnek obierz i każdy ząbek przekrój wzdłuż na pół. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij czosnek. Dodaj ugotowane dyniowe kopytka i podsmażaj na średnim ogniu, często mieszając, aż się zrumienią z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation