Kuchnia

Pierogi, kluski, makaron

Knedle ze śliwkami przepis krok po kroku ilovebake.pl

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 15 dużych lub 20 mniejszych

700 g ugotowanych ziemniaków
1 3/4 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
30 g masła lub margaryny
łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:

60 g masła lub margaryny
2 łyżki oleju
200 g bułki tartej
1/4 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
DODATKOWO:

15-20 śliwek
Masło razem z olejem rozpuszczamy na patelni. Następnie wsypujemy bułkę tartą i podsmażamy, aż będzie lekko brązowa. Dodajemy cukier i cukier brązowy oraz cynamon. Zostawiamy do wystudzenia.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub rozdrabniamy dobrze tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przesianą mąkę, żółtka, masło oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto. Im dłużej będziesz zagniatać tym ciasto będzie się bardziej kleiło, dlatego rób to szybko i sprawnie. Stolnicę oprószamy mąką z ciasta formujemy wałeczek i dzielimy na 15-20 części (w zależności od wielkości śliwek). Śliwki przekrawamy na pół (nie rozcinamy do końca) i wyjmujemy pestki. Jeden kawałek ciasta spłaszczamy i układamy na środku śliwkę, formujemy kulkę. Śliwka musi być cała pokryta ciastem. Ja gotowe kulki roluje jeszcze na lekko oprószonej mąką stolnicy wtedy uzyskują ładny kształt. Do gotującej się wody wkładamy knedle i gotujemy na średnim ogniu, aż wypłyną. Po wypłynięciu nie dopuszczamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5-8 min w zależności od wielkości knedli. Gorące knedle obtaczamy w posypce i podajemy gorące. Dobrze smakują polane śmietanką kremówką. Na końcu zdjęcia z wykonania knedli krok po kroku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation