Kuchnia

surówka

Młoda kapusta zasmażana

Składniki:
główka młodej kapusty - do 700 g
pęczek koperku
pół kostki masła - 100 g
łyżka mąki pszennej
pół szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
po płaskiej łyżeczce soli, cukru i pieprzu

Wykonanie:
1. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku. Wlej też 1/2 szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz. Garnek przykryj przykrywką i wstaw na palnik. Kapustę gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut.
2. Po tym czasie do kapusty dodaj sok z cytryny oraz posiekany koperek i zamieszaj kapustę. Nie przykrywaj garnka.
3. Na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Możesz zwiększyć moc palnika. Po chwili całość zacznie się pienić.
4. Zasmażkę przelej do garnka z kapustą i koperkiem. Wszystko dobrze wymieszaj. Już po niecałej minucie kapusta jest gotowa.

Rada. wlej ewentualnie mąkę ze śmietaną. Szybko mieszaj i zagotuj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation