Kuchnia

surówka

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Składniki:

1 średnia kapusta pekińska
1/2 małej cebuli
1 średnia marchewka
pęczek koperku
2,5 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki miodu
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu
szczypta soli

Kapustę drobno posiekać w poprzek. Zostawić biały głąb. Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Wymieszać z kapustą, posolić i odstawić na ok. 15 minut.

Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do surówki.

W szklance wymieszać majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, miód i ocet. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać łyżką.

Koperek drobno posiekać i dodać do surówki. Całość zalać przygotowanym sosem i wymieszać.

Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation