Kuchnia

cookie *o*

Muffinki czekoladowe z wiśniami

Muffinki czekoladowe z wiśniami – składniki (na ok. 12 sztuk) :
1 i 3/4 szklanki mąki (250 g) pszennej mąki (najlepiej tortowej)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
szczypta soli
nieco więcej niż pół szklanki cukru lub ksylitolu (180g)
jajko
100 ml oleju rzepakowego lub stopionego masła
150 ml wody

polewa
50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
2- 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

Wykonanie:
1. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Wiśnie pozbawić pestek.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wsiać przez sitko do miski. Wymieszać z cukrami i solą.
3. W osobnym naczyniu zmieszać jajko z olejem i wodą. Powstałą emulsję wlać do sypkich składników i wymieszać łyżką.
Gdyby ciasto było bardzo gęste i nie dało się wymieszać można dodać nieco więcej wody.
4. Do każdego dołka na muffinkę wkładać 1 łyżkę masy, układać na niej po 4- 5 wiśni i przykryć drugą łyżką ciasta.
5. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut.
Sprawdzić wykałaczką czy upieczone.
6. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka ustawionego nad drugim z wrzącą wodą. Zalać mlekiem i podgrzewać nad parą mieszając aż się rozpuści. Gdyby masa była bardzo gęsta dodać więcej mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation