Kuchnia
cookie *o*
składniki ( na ok. 12 – 16 sztuk):
ciasto:
– 7 g drożdży instant lub 35 g świeżych
– 450 g mąki pszennej (typ 380 – 550)
– 2 jajka
– 3/4 szklanki cukru (190g)
– 3/4 szklanki (200 ml ) mleka
– 80 g masła
masa serowa:
– 450 g tłustego lub półtłustego sera (gęstego, zmielonego, zblendowanego lub rozgniecionego bardzo porządnie widelcem)
– 3 łyżki cukru
– jajko
– trzy łyżki rodzynek
– nasionka z miękką częścią, wyskrobane z wnętrza wanilii lub kilka kropli ekstraktu
– ew. łyżeczka żółtej części skórki z niewoskowanej cytryny
lukier:
– 5 łyżek cukru – pudru, kilka kropli soku z cytryny
WYKONANIE:
1. Świeże drożdże wkruszyć do lekko podgrzanego mleka (nie może być gorące), dodać łyżeczkę cukru, mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut, lekko podrosną.
2.Mąkę, mleko lub zaczyn z drożdży, suche drożdże, jajka i cukier zagnieść w misce przy pomocy miksera z końcówkami haki lub ręcznie (najlepiej ok. 10 -15 minut, w miarę upływu czasu mąka uwalnia gluten i lepiej się zagniata, jeśli się klei – nie szkodzi). Dodać stopione, niegorące masło i zagniatać do wchłonięcia tłuszczu. Kulę ciasta przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce (pow. 23 stopni. W chłodne dni można lekko podgrzać piekarnik do 50 st, wyłączyć i tam wstawić ciasto. Powinno mniej więcej podwoić objętość.
3.Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut, odcedzić. Będą bardziej miękkie i soczyste.
Składniki masy serowej wymieszać.
4.Kuchenny blat lub stolnicę mocno podsypać mąką. Ciasto wyjąć z miski, spłaszczyć dłonią na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
Nożem do pizzy lub zwykłym wykrawać prostokąty ok. 5-7 cm.
Do 1/3 szerokości naciąć ciasto w paseczki. Na nierozciętej części ułożyć łyżkę, dwie masy serowej. Paseczki zawinąć na ser, podwijając je pod spód bułki z drugiej strony, utworzy się zawiniątko w rodzaju kokona, mumii 🙂
5.Bułeczki położyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić by lekko podrosły na ok. 20 – 30 minut.
6.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Bułeczki wstawić do całkowicie nagrzanego pieca. Piec do lekkiego zrumienienia, ok. 15-20 minut. Wyjąć bułeczki i studzić na metalowej kratce.
7.Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny (dodawać po kropli) na gęstą, gładką emulsję. Polać bułeczki cienką strużką, ew. udekorować smażoną skórką z pomarańczy.
MA==