Kuchnia

cookie *o*

Babeczki jagodowe z kruszonką

składniki ( na 12 średniej wielkości lub 8 dużych sztuk):
– 200 g mąki
– 3/4 ( lub pół – dla mniej słodzących ) szklanki cukru
– duża szczypta soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżka cukru waniliowego
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju
– 1/4 szklanki mleka
– ok. 30 dag jagód

kruszonka :
– 50 g masła i tyle samo ile zajmuje masło – mąki i cukru – zagnieść palcami na okruchy

WYKONANIE:
Piekarnik włączyć na 180 st. Formy do muffinek nasmarować porządnie masłem i wysypać tartą bułką, silikonowe przesmarować lekko olejem. Można też wyłożyć foremki nasmarowanymi olejem papilotkami. Mąkę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. W osobnym naczyniu zmieszać jajka z olejem i mlekiem. Wlać mieszankę do miski z mąką, szybko i niestarannie wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać delikatnie jagody. Napełniać foremki do ok. 3/4 wysokości lub do pełna. Na wierzch każdej muffinki wyłożyć trochę kruszonki. Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 20 – 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation