Kuchnia

Zupy

https://kuchnialidla.pl/chlodnik-ogorkowy-z-prazonymi-migdalami

SKŁADNIKI
1 kg świeżych ogórków (1/3 bez gniazd nasiennych, obranych, pokrojonych w drobną kosteczkę, 2/3 obranych i pokrojonych w grubszą kostkę wraz z gniazdami nasiennymi)
200 g migdałów, sparzonych i obranych
1 l kefiru
100 ml śmietanki 30%
5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
2 ząbki czosnku
1 limonka, sparzona i wyszorowana
60 g koperku, umytego i drobno posiekanego
4-5 jaj, umytych
50 ml octu spirytusowego
2 pęczki rzodkiewek, umytych i startych na grubych oczkach
150 g suszonych pomidorów, pokrojonych w bardzo drobną kosteczkę
sól
biały mielony pieprz

PRZYGOTUJ
Przygotuj ręcznik papierowy, blender, blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
Czas schłodzenia chłodnika: 3-4 godziny
PRZYGOTOWANIE
Migdały, sparzone i obrane, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Następnie wyciągamy je z piekarnika, studzimy, drobno siekamy.

Pokrojone na większą kostkę ogórki wkładamy do garnka. Dodajemy 2 ząbki czosnku, sól, biały mielony pieprz, gniazda nasienne pozostałe z krojenia ogórków na małą kosteczkę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego i śmietankę. Chłodnik miksujemy za pomocą blendera, dodajemy część posiekanego koperku, ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Miksujemy raz jeszcze.

Dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, przetartą rzodkiewkę i resztę koperku. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory suszone i skórkę startą z 1/2 limonki. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

JAJA
Schłodzone jajka wybijamy po kolei do wody gotującej się z octem (po dodaniu octu do wody czekamy, aż się zagotuje).

Jaja wbijamy do wody, najlepiej do foremki (białko jaj musi być ścięte, a żółtko półpłynne), woda nie może gotować się zbyt mocno. Jaja wyjmujemy delikatnie z wody z octem i układamy je na papierowym ręczniku (odsączamy z octu).

JAK PODAWAĆ
Chłodnik przelewamy do miseczki, do chłodnika wkładamy jajo, posypujemy prażonymi i posiekanymi migdałami. Dekorujemy koperkiem lub listkami melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation