Kuchnia

VEGE

Flaczki z boczniaków pomidorowe
Składniki na 4 - 5 porcji:
500 g boczniaków
1 pietruszka / 100 g
1 marchewka / 200 g
1/4 selera / 200 g
1 cebula
olej

3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarna pieprzu
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki lubczyku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 puszka krojonych pomidorów
szczypta soli

2 litry bulionu, dobrej jakości
1 – 2 łyżki sosu sojowego
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Boczniaki pokroić w drobne paski wzdłuż blaszek; cebulę w kostkę; a pietruszkę, marchew oraz selera zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać boczniaki oraz wszystkie przyprawy i podsmażać przez 3 minuty rzadko mieszając.
Następnie dodać warzywa, podsmażać przez kolejne 10 minut mieszając co jakiś czas. Po upływie tego czasu dodać do garnka pomidory oraz sporą szczyptę soli, zwiększyć ogień i dusić na maksymalnym ogniu przez 5 minut.
Wlać bulion, sos sojowy i gotować pod przykryciem 10 – 15 minut. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem, podawać z pieczywem lub bez dodatków.
Porady:

Im lepszy będzie bulion, tym lepsze będą jarskie flaczki. Najlepszy będzie domowy ugotowany na dużej ilości bulw selerów, dobrze zrobi też dodatek suszonego grzybka.
Jeśli nie ma się czasu gotować domowego bulionu to dobrze użyć kupnego dobrej jakości, na przykład ekologicznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation