Kuchnia

VEGE

Placki brokułowe - Analiza Smaku -

pół brokuła (ok. 200 g)
jajko
pół kulki mozzarelli
łyżka nasion słonecznika
2 łyżki płatków jaglanych (może być też bułka tarta)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy przez 5 minut (tak, żeby był al dente). Ugotowanego brokuła przekładamy do zimnej wody z lodem, dzięki czemu zachowa intensywny kolor. Odstawiamy jeszcze do przestudzenia.
Słonecznik prażymy na złoty kolor. Brokuła kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Dodajemy natkę, jajko i słonecznik. Mozzarellę ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty składników. Na koniec wrzucamy płatki/bułkę i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy dokładnie, najlepiej dłonią, aby dobrze połączyć składniki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy po łyżce masy brokułowej (solidną łyżkę) i formujemy placki na papierze. Dobrze i ciasno je ugniatamy, aby później nie rozpadały się. Uformowane placuszki wkładamy na około 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation