Kuchnia

Jesienne ciasta

Niewidzialne ciasto z jabłkami

2 kg twardych, najlepiej dość kwaśnych jabłek (w typie szara reneta)
2 łyżki soku z cytryny
4 jajka
pół szklanki cukru (100 g)
200 ml mleka
50 g miękkiego masła
łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
140 g mąki
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
ew. pół szklanki rodzynek
dwie łyżki płatków migdałów lub siekanych grubo orzechów
Niewidzialne ciasto z jabłkami – przepis
Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki, włożyć do dużej miski i skropić cytryną. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.



Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii. Dodać mleko i pokrojone na małe kawałki miękkie masło, zmiksować do połączenia składników, dorzucić rodzynki, przemieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wszystko krótko zmiksować.
Powstałym ciastem zalać plasterki jabłek w misce. Delikatnie wymieszać, by ciasto pokryło owoce a plastry nie połamały się zbytnio.
Masę przelać do formy. Posypać płatkami migdałów lub siekanymi orzechami.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika, kroić po ostudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation