Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

Jesienne ciasta

sernik z dyni

Spód:

200 g herbatników

100 g gorzkiej czekolady

100 g masła

Masa serowa:

750 g sera białego półtłustego (można użyć sera na sernik)

500 g upieczonej dyni

150 g drobnego cukru

opakowanie cukru waniliowego

łyżka przyprawy piernikowej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

6 jajek

Do dekoracji:

Sos karmelowy (przepis tu)

Świeże figi

[/przepis]

Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia.
Do blendera włożyć herbatniki i czekoladę. Zmiksować na proszek.
Masło roztopić, wlać do blendera i zmiksować z herbatnikami i czekoladą.
Rozłożyć masę równomiernie na dnie tortownicy i docisnąć.
Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić.
Upieczoną dynię obrać ze skóry i zmiksować na gładkie puree.
Dodać ser i oba rodzaje cukru, przyprawę piernikową, mąkę ziemniaczaną i stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując masę, aż do uzyskania jedwabistej, gładkiej konsystencji.
Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C z funkcją góra/dół, na dolny poziom. Piec godzinę i 45 minut.
Następnie otworzyć piekarnik i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem polać sosem karmelowym i ew. Udekorować świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation