Kuchnia
Jesienne ciasta
sernik z dyni
Spód:
200 g herbatników
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
Masa serowa:
750 g sera białego półtłustego (można użyć sera na sernik)
500 g upieczonej dyni
150 g drobnego cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżka przyprawy piernikowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
Do dekoracji:
Sos karmelowy (przepis tu)
Świeże figi
[/przepis]
Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia.
Do blendera włożyć herbatniki i czekoladę. Zmiksować na proszek.
Masło roztopić, wlać do blendera i zmiksować z herbatnikami i czekoladą.
Rozłożyć masę równomiernie na dnie tortownicy i docisnąć.
Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić.
Upieczoną dynię obrać ze skóry i zmiksować na gładkie puree.
Dodać ser i oba rodzaje cukru, przyprawę piernikową, mąkę ziemniaczaną i stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując masę, aż do uzyskania jedwabistej, gładkiej konsystencji.
Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C z funkcją góra/dół, na dolny poziom. Piec godzinę i 45 minut.
Następnie otworzyć piekarnik i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem polać sosem karmelowym i ew. Udekorować świeżymi owocami.
MA==