Kuchnia

Jesienne ciasta

Jabłkowe róże w cieście francuskim

Składniki:
arkusz ciasta francuskiego
3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu + 3 łyżeczki cukru brązowego do obsypania ciasta francuskiego
Jabłek nie obierać, tylko podzielić je na ćwiartki, usunąć w nich gniazda nasienne i pokroić w cienkie 2-3 mm plasterki.

W garnku zagotować 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu włożyć jabłka i gotować je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzić na sitku.
Wymieszać cynamon z brązowym cukrem i obsypać rozwinięty rulon ciasta francuskiego. Podzielić ciasto wzdłuż (szersza część )na około 2 cm paski i na każdym nakładać plasterki jabłek tak, aby lekko na siebie nachodziły. Każdy pasek zrolować i włożyć do foremki muffinkowej. Dno foremki uprzednio posmarować tłuszczem, lub wkładać je w papilotkach.

Piec około 25 minut w temp 200 °C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation