Kuchnia

Jesienne ciasta

Naleśniki dyniowe

Składniki
składniki na naleśniki dyniowe
3 jajka (rozmiar L)
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka (250 ml)
0,5 szklanki wody (125 ml)
3 czubate łyżki puree z dyni (u mnie wyszło 100 g – gęstego)
0,5 łyżeczki cynamonu (mielonego)
150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
Instrukcja

Jak zrobić ciasto na naleśniki dyniowe
Jajka delikatnie roztrzep z cukrem.
3 jajka,1 łyżka cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z cynamonem.
150 g mąki pszennej,0,5 łyżeczki cynamonu
Mleko wymieszaj z wodą i puree z dyni.
1 szklanka mleka,0,5 szklanki wody,3 czubate łyżki puree z dyni
Do lekko roztrzepanych jajek dodawaj na zmianę mąkę i mleko z wodą i dynia.
Jeśli ciasto wydaje się zbyt luźne, to dodaj trochę więcej mąki, a jeśli jest za gęste, to dodaj trochę wody.
Odstaw ciasto na 15 minut, a po tym czasie smaż naleśniki na lekko posmarowanej olejem patelni.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami – u mnie był lekki twarożek z dodatkiem cynamonu oraz podsmażone jabłka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation