Kuchnia

Jesienne ciasta

Obłędny tort dyniowy. Z kremem orzechowym i solonym karmelem

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 szklanka cukru trzcinowego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

3/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego

1 łyżka ekstraktu waniliowego

4 duże jajka

1 szklanka pure z dyni

– krem orzechowy –

250 g serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki 30%

1 łyżka cukru pudru

5 łyżek masła orzechowego

solony karmel z tego przepisu

małe jabłka i gałązki do dekoracji

INSTRUKCJA

Przygotuj solony karmel zgodnie z przepisem.
Dno formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść i wysyp bułką tartą. Jeżeli użyjesz większej formy ciasto urośnie niższe i wyjdą po prostu 3 cieńsze blaty lub 2 grube.
Jajka wymieszaj trzepaczką razem z olejem i ekstraktem waniliowym, jak składniki się połączą dodaj pure z dyni i jeszcze raz wymieszaj.
Mąkę połącz z cukrem trzcinowym, solą, przyprawami korzennymi oraz proszkiem do pieczenia i sodą.
Suche składniki wsyp do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. Nie za długo, jedynie do połączenia się składników.
Ciasto piecz około 60 minut do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach.
Przygotuj krem. Do miski przełóż serek mascarpone, wlej śmietankę oraz wsyp cukier puder. Całość miksuj na średnich obrotach do momentu, aż masa zgęstnieje.Następnie zacznij dodawać po łyżce masła orzechowego, za każdym razem miksując.
Zetnij zbyt wyrośnięty wierzch ciasta, następnie odwróć ciasto do góry dnem i podziel na 3 równe blaty. Kremem przełóż blaty i obłóż nim boki ciasta. Tort polej ostudzonym solonym karmelem i udekoruj jabłkami, jak na zdjęciu. Boki tortu najlepiej obłóż kremem w dniu, w którym będzie serwowany lub owiń go szczelnie folią, aby nie obsychał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation