Kuchnia
Jesienne ciasta
Dyniowe, pieczone pączki
CIASTO
mąka
600 gram
mleko
0,5 - 3/4 szklanki
masło
120 gram
drożdże
6 dag
cukier
0,5 szklanki
jajko
2 sztuki
puree z dyni
0,5 szklanki, gęstego
sól
szczypta
wykończenie
masło
1/4-1/3 kostki
cukier
2-3 lyżki
cynamon
0,5 lyżeczki
Połowę mleka podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Dokładnie wymieszane składniki rozczynu pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie topimy masło i pozostawiamy go do przestygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostałe mleko, cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
KROK 2:
Krok 2 - Dyniowe, pieczone pączki foto
Pod koniec dodajemy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy dodatkowo mleko ( Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni.). Jeśli natomiast jest rzadkawe dodajemy mąkę. Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
KROK 3:
Krok 3 - Dyniowe, pieczone pączki foto
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je grubość około 1,5 cm. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy koła. W każdym za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze.
KROK 4:
Krok 4 - Dyniowe, pieczone pączki foto
Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę i pozostawiamy je na około 15 minut, by podrosło. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pączki pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w 180°C. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe wykańczamy cynamonowym cukrem.
KROK 5:
Krok 5 - Dyniowe, pieczone pączki foto
WYKOŃCZENIE:W miseczce łączymy cynamon z cukrem. Masło rozpuszczamy. Upieczone, jeszcze letnie bułeczki smarujemy pędzelkiem po wierzchu rozpuszczonym masłem. Następnie dość obficie posypujemy cynamonowym cukrem. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
MA==