Kuchnia

Jesienne ciasta

Bardzo dobre ciasto z dyni


składniki (na formę 23×23 cm) :
– 800 g obranej dyni
– 160 g białego cukru
– 2 czubate łyżki miodu
– 100 ml kwaśnej śmietany
– 4 jajka
– 180 g mąki kukurydzianej
– 2 łyżki esencji waniliowej (domowej na spirytusie lub środek laski wanilii, ew. cukier waniliowy)
– 2 pomarańcze (najlepiej eco)
– 60g masła
– ew. dwie łyżki posiekanych migdałów bez skórki
Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka.
Bezpośrednio do garnka z dynią zetrzeć też skórkę z jednej pomarańczy i dodać wyciśnięty z niej sok.
Dusić do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem.
Zdjąć pokrywkę i odparować ewentualny nadmiar płynu (powinno go zostać tylko trochę na dnie) a następnie wszystko lekko przestudzić.
Do jeszcze gorącej dyni dodać masło i wanilię, zmiksować blenderem na mus.
Jajka ubić krótko na pienistą masę.
Do dyniowego musu wcisnąć sok z drugiej pomarańczy.
Miksując, dodawać też kolejno cukier, miód, śmietanę, ubite jajka i mąkę.
Piekarnik ustawić na 180 st. Formę wyłożyć folią aluminiową.
Ciasto wlać do formy (będzie prawie płynne) i wstawić do nagrzanego piekarnika (góra – dół, środkowa półka) na ok. 40 – 50 minut.
Gdyby zbyt mocno się rumieniło – przykryć luźnym arkuszem papieru do pieczenia.
Całkowicie ostudzić w uchylonym piekarniku, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Można posypać cukrem pudrem, albo udekorować kropką gorzkiej czekolady (rozpuściłam pół tabliczki w kąpieli wodnej z 1/4 szklanki mleka) i płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation