Kuchnia

obiad

Młode ziemniaki na młodej kapuście
Nie masz pomysłu na piątkowy obiad, to pomysł właśnie dla Ciebie. Ziemniaki z młodą kapustką mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
6 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg młodych ziemniaków
• 1 główki kapusty młodej
• 1 marchew
• 1 łyżeczka octu
• 1 łyżka Vegety
• 2 listki laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:

1. Kapustę drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, wsypuję Vegetę i gotuję. Pod koniec gotowania wlewam ocet i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
2. Ziemniaki obieram, myję, osuszam, doprawiam przyprawą Gyros, wlewam olej i mieszam. Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 200°C.
3. Kapustę po ugotowaniu wykładam do naczynia. Na kapuście układam upieczone ziemniaki.
4. Gotowe, podaję z mięsem lub jako osobne danie.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation