Kuchnia

obiad

Zapiekane mielone z papryką
Kiedy się Wam znudziły tradycyjne kotlety mielone, proponuję przygotować aromatyczne kotlety wieprzowe z dodatkiem papryki. Możemy przygotować na różne uroczystości lub rodzinny obiad.
40 minut czas przygotowania
9 porcji
Składniki na mielone:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 2 łyżki bułki tartej
• Sól
• 2 łyżki śmietany 12%
• Jajko
Składniki Pozostałe:
• Olej do smażenia
• 700 g passaty
• ½ łyżeczki cukru
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżka oregano
• 1 papryka żółta
• 1 papryka czerwona
• 1 cukinia
• 2 cebule
• 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, przyprawę Gyros, sól, dodaję obraną drobno pokrojoną jedną cebulę, wlewam śmietanę. Mięso dokładnie wyrabiam, robię okrągłe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu żaroodpornym.
2. Pozostałe cebule obieram, kroję w krążki, układam pomiędzy kotletami.
3. Cukinie obieram, kroję w pół plasterki, również układam pomiędzy kotletami.
4. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w paseczki, układam na kotletach.
5. Passatę wlewam do naczynia, wsypuje oregano, cukier, paprykę ostrą, mieszam i polewam kotlety.
6. Zapiekam wszystko w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
7. Pięć minut przed końcem zapiekania posypuję serem żółtym starty na tarce o dużych oczkach.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation