Kuchnia

obiad

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym
Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie świąteczne, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki faszerowane wątróbką drobiową, zawinięte w aromatyczny boczek, który sprawia, że roladki są soczyste i smaczne.
40 minut czas przygotowania
11 porcji

Składniki na roladki:
• 1 kg schabu
• 1 cebula
• 1 łyżka oleju
• 150 g wątroby drobiowej
• 1 łyżka bułki tartej
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczki soli
• Pieprz
• 200 g boczku wędzonego paski
Składniki na sos śliwkowy:
• 1 cebula
• 1 łyżka oleju
• 500 g wody
• 1 kostka rosołowa
• ¼ łyżeczki soli
• 50 g białego wina
• 200 g śliwek suszonych
• Pieprz
• 1/4 łyżeczki tymianku
Sposób przygotowania roladek:
1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Cebulę obieram drobno kroję, smażę an rozgrzanym oleju. Następnie dodaję oczyszczoną, umytą drobno pokrojoną wątróbkę, smażę około 10 minut. Cebulę z wątrobą przekładam do naczynia blendera, wsypuję bułkę tartą, majeranek, sól, pieprz i blenduję około 2 minut.
3. Każdy plaster mięsa smaruję 2 łyżkami farszu z wątróbki.
4. Dłuższe boki mięsa składam do środka, następnie mięso zwijam w roladki.
5. Każdą roladkę owijam boczkiem, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju w rondelku. Następnie wlewam wodę, wino, dodaję kostkę rosołową, śliwki suszone, wsypuję sól, pieprz, tymianek, gotuję około 30 minut. Na koniec lekko blenduję blenderem.
2. Roladki po upieczeniu podaję z sosem śliwkowym i ziemniakami.
3. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation