Kuchnia

obiad

Udka z makaronem
Szukasz pomysłu na wykorzystanie udek kurczaka, oto przepis dla Ciebie. Prosty sposób na danie obiadowe z dodatkiem makaronu. Mięso kurczaka w aromatycznym sosie z warzywami.
40 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki:
• 500 g udek bez kości i skóry
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 3 marchewki
• 250 g makaronu Chow Main
• 100 g groszku mrożonego
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżka sosu chili
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• Olej do smażenia
• 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki obieram, kroję w słupki, dodaję do cebuli.
2. Do warzyw dodaje pokrojone na małe kawałki udka, doprawiam solą, papryką ostrą, wsypuję rozmaryn i smażę około 25 minut. Następnie podlewam jedną szklanką wody, wlewam sos sojowy, sos chili. Sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
3. Do sosu dodaję makaron oraz groszek i gotuję około 10 minut.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation