Kuchnia

obiad

Chleb orkiszowo pszenny
Zapach, który unosi się po całym domu, to zapach pieczonego domowego chleba. Tym razem jest to chleb na bazie mąki orkiszowej i pszennej z dodatkiem nasion słonecznika.
Forma keksówka
15 porcji
Czas wyrastania 60 minut
Czas przygotowania 20 minut
Czas pieczenia 50 minut


Składniki:
• ½ kg mąki pszennej typ 650
• ½ kg mąki orkiszowej typ 750
• 1 kostka drożdży świeżych
• 1 łyżka soli
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1000 ml wody letniej
• 100 g pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
1. Drożdże kruszę do małej miski, rozrabiam z jedną szklanką wody.
2. Do dużej miski wsypuję obie mąki, sól, wlewam oliwę z oliwek, rozrobione drożdże i wodę.
3. Ciasto wyrabiam, dodaję pestki słonecznika i odstawiam w ciepłe miejsce na jedną godzinę.
4. Ciasto przekładam do formy natłuszczonej olejem.
5. Chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
6. Chleb gotowy.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation