Kuchnia

troche pieprzu ... troche soli ...

Flamiche z serem maroilles

•200 g mąki
•2 żółtka + 1 jajo
•100 g miękkiego masła
•50 ml mleka
•10 g świeżych drożdży ( lub 5 g drożdży instant )
•10 g cukru
•około 300 g sera maroilles*
•1 czubata łyżka crème fraîche ( gęstej, lekko kwaśnej, tłustej śmietany )
•sól i pieprz

* jeśli nie znajdziesz sera maroilles ( lub nie lubisz ), zastąp go serem comté, lub morbier. Może być też inny gatunek sera o wyraźnym, intensywnym smaku oraz taki, który ładnie się roztapia.


Przygotowanie:
1.Drożdże i cukier rozpuść w odrobinie ciepłego mleka.
2.Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, 2 żółtka, masło, resztę mleka oraz drożdże z cukrem.
3.Wyrabiaj, aż uzyskasz jednolite ciasto. Jeśli zbyt klei się do rąk, posyp je lekko mąką.
4.Foremkę wysmaruj masłem i posyp mąką.
5.Wyłóż ciasto na dno foremki i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny w temp. pokojowej.
6.Śmietanę wymieszaj z jajkiem i odrobiną pieprzu.
7.Ser pokrój na plasterki, ułóż je na powierzchni ciasta i polej śmietaną.
8.Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170° C około 25 minut.
9.Najlepsze na ciepło z jasnym piwkiem, smacznego!

http://chilitonka.wordpress.com/2013/03/19/flamiche-z-serem-maroilles/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation