Kuchnia

na słodko

Ciasto cytrynowe

Składniki:
150 g miękkiego masła
200 g brązowego cukru
3 jajka + 1 żółtko
4 cytryny, skórka i sok
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysty krem (około 8 minut). W drugiej misce lekko ubić jajka i żółtko. Wlewać je małymi porcjami do utartego masła, ciągle miksując. Dodać skórkę i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez około 60 minut lub nieco dłużej, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy.
Kiedy ciasto ostygnie- posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation