Kuchnia

Truskawki

Sernik mascarpone z truskawkami i sosem z zielonego jabłuszka

składniki:
300 g sera mascarpone
100 g mąki pszennej
2 jaja
100 g cukru
15 g kakao
30 g cukru pudru
1 zielone jabłko
5 truskawek (można je zastąpić pomarańczami)
5 g tymianku
15 g miodu spadziowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik mascarpone z truskawkami i sosem z zielonego jabłuszka - sposób przygotowania: Przepis dla 4 osób Czas przygotowania 2 godz. Przygotuj biszkopt: 2 żółtka utrzyj z cukrem, dosyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj. Białka z 2 jaj ubij na pianę i dodaj do przygotowanego ciasta. Całość wlej na blaszkę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160-180 st. C i piecz przez 30-40 min. Przygotuj masę: żółtko utrzyj z 30 g cukru pudru, dodaj serek mascarpone i wymieszaj, aby konsystencja była jednolita. Z biszkoptu wytnij 1 okrągły spód i przełóż masą mascarpone. Truskawki pokrój w cienkie plastry i obłóż dookoła przygotowany sernik. Całość odstaw do lodówki na 1,5 godz. Przygotuj sos: w rondelku na małym ogniu uduś tymianek, miód oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Duś maksymalnie 10 min, cały czas mieszając. Po tym czasie wszystko zmiksuj i przetrzyj przez sito o bardzo drobnych oczkach, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Sos powinien być lekko płynny. Sernik podawaj na zimno polany sosem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation